از اثرات و آسیب های موبایل و فضای مجازی بر فرزندان زیاد سخن به میان می آید، اما در این میان کمتر نوشته ای، مهارت لازم را در این زمینه پیشنهاد می کند.
صورت مساله!
شاید شما هم مثل من این روزها درگیر جنگی تمام عیار با کودک زیر پنج سال تان و تلاش برای ممانعت از تمایل و تکاپوی او برای تصاحب ،لمس و بدست گرفتن موبایل هستید.
در اینکه دستگاه موبایل برای نوزاد و کودک سراسر ضرر و خطرناک است شکی نیست . شاید تکرار مکررات باشد اگر بگویم که موبایل ها آلوده به هزاران باکتری هستند ، امواج موبایل برای کودکان آسیب زاست، موبایل باعث کاهش توجه و رشد فکری و مهارتی کودک می شود، برای او اختلال خواب می آورد، اثرات سرطان زایی دارد و از همه مهمتر تماس کودکان با موبایل باعث شکل گیری زود هنگام “اولین عادت زیانبار” در آنها می شود.
این چیزی شبیه فاجعه است اگر به همراه کودک بی دفاع خود صفحه های اینستاگرام را ورق می زنید و با او تصاویری را در موبایل تماشا کمی کنید.
چرا کودکان به لمس و بدست گرفتن موبایل گرایش دارند؟
مواردی که در پاراگراف بالا ذکر شد تنها صورت مساله بود و مهمتر از هر چیزی، ارائه مهارت لازم و یافتن جوابی برای سئوال “چه باید کرد؟” است . به رسم هر آسیب شناسی برای ارائه راه حل و درمان باید به این سئوال پاسخ داد که به راستی چرا کودکان از همان حدود یک سالگی به موبایل و لمس آن تمایل دارند؟
بطور کلی فضای نورانی و رنگارنگ صفحه نمایش موبایل، عکس العمل تاچ موبایل به حرکات دست کودک، تمایل به لمس اشیاء بخصوص از نوع خوش رنگ و لعاب آن مثل موبایل ،گرایش به لمس دهانی اجسام در برهه دندان درآورد و تقلید از بزرگترها و در برخی موارد تلاش برای جلب توجه از جمله عوامل گرایش کودکان زیر پنج سال بخصوص در سالهای اولیه پس از تولد آنها به شمار می آید.
چه باید کرد ؟
راه حل معجزه آسایی در این زمینه وجود ندارد اما بر اساس عواملی که در بالا اشاره شد می توان گفت : موثرترین راه حل در این زمینه این است که حداالمقدور سعی کنید در مقابل چشم کودک در موبایل خود غرق نشوید و از آن استفاده نکنید و اگر مجبور به استفاده هستید به اتاق دیگری بروید.
به عنوان جایگزین چیز جذاب تر از موبایل به لحاظ رنگ و لعاب و صدا در دسترس کودک قرار دهید. دراین زمینه مشابه پلاستیکی موبایل و قابل شستشو که نور و صدا و امکان لمس را برای کودک فراهم کند، میتواند حس وی را به لمس موبایل کاهش دهد.
راه حل دیگر در این زمینه جدیت در ممانعت از بدست گرفتن موبایل در زمان اولین تلاش های کودک برای لمس و تصاحب موبایل است. در بسیاری از موارد این جدیت و ممانعت می تواند برای کودک یک خط قرمز تلقی شود و از درخواست او برای بدست گرفتن موبایل والدین به میزان زیادی بکاهد.
نکته پایانی اینکه، گاهی کودکان وقتی می بینند والدین در درون موبایل خود گم شده و به آنها توجهی نمی کنند، تلاش می کنند که موبایل به عنوان رقیب مورد توجه و محبت والدین را از دستشان بگیرند و خود با آن کلنجار بروند.
برای کاهش آسیب فضای مجازی به جای سخنرانی های آتشین لازم است مهارت های ریز اما کلیدی و کاربردی را فرا گرفت . در وب آسیب ما به دنبال آموزش این مهارت های کاربردی هستیم.
برای ثبت نام در وبینار فرزندان بر روی سیب کلیک کنید